Zgodnie z tradycją, Mały Rynek w Krakowie stał się gospodarzem Festiwalu Pierogów. Jedno z najbardziej apetycznych wydarzeń kulinarnych w mieście zachęca wszystkich do spróbowania swoich ulubionych pierogów, czy to klasycznych, z odrobiną różnorodności, czy może tych, które przypominają domowe gotowanie? Festiwal będzie kontynuowany aż do 18 sierpnia.
Krakowska Kongregacja Kupiecka przygotowała stoiska oferujące różne rodzaje pierogów. Nie ograniczają się one tylko do tradycyjnych smaków, takich jak pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami, ale obejmują też te sezonowe lub bardziej wyrafinowane – na przykład z buraczkami, bobem czy kurkami. Na festiwalu pojawią się także słodkie propozycje. Goście mogą spodziewać się niespodziewanych kombinacji i unikalnego podejścia szefów kuchni do tego na pozór prostego dania!
22. edycja Festiwalu Pierogów odbywa się od 14 do 18 sierpnia na Małym Rynku.
Co roku festiwal organizuje konkurs na najlepsze pierogi. Zwycięzcy w kategorii najlepszych pierogów ruskich otrzymają statuetkę św. Jacka. Drugą nagrodę – statuetkę króla Kazimierza Wielkiego – otrzymają ci, którzy stworzą absolutnie wyjątkowe, najlepsze pierogi! Jury wybierze zwycięzców w obu kategoriach. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się w niedzielę o godz. 12.00 na Małym Rynku.