Jesień to czas, kiedy coraz chętniej sięgamy po gorące napoje. Ci, którzy uwielbiają herbatę, ale są otwarci na nowe smaki, powinni wziąć pod uwagę herbatę konopną. Ma oryginalny smak, a przy tym jej picie może nieść za sobą pozytywne skutki dla zdrowia.
Im większa jest wiedza na temat konopi, tym bardziej produkty konopne zyskują na popularności. Jednak ich skład i właściwości będą inne, a czego spodziewać się po herbacie konopnej i jak dodatkowo można wzbogacić jej smak?
Kilka słów o herbacie konopnej
Herbata konopna jest z suszu konopnego. Nie ma w niej CBD, nawet jeśli producent herbaty napisał inaczej. Jest za to inny związek – kwasowa forma CBD, czyli CBDa. W CBD przekształca się tylko w procesie dekarboksylacji. Dzięki zawartości CBDa, herbata konopna wykazuje właściwości uspakajające, relaksujące i przeciwwymiotne, więc może być świetną alternatywą dla melisy, mięty czy rumianku.
Prawidłowe przygotowanie
Jeśli regularnie pijemy zioła, wiemy, że znaczący jest czas parzenia. Nie inaczej jest w tym przypadku. Herbaty konopnej nie możemy parzyć zbyt długo. Stężenie CBDa jest najwyższe, kiedy parzy się ją około 5 minut. Po tym czasie jego poziom zaczyna spadać.
Czym wzbogacić smak herbaty?
Herbata konopna jest dość oryginalna w smaku i z pewnością warto zacząć od przygotowania naparu bez żadnych dodatków. Jeśli jednak z czasem będziemy chcieli urozmaicić aromaty lub dodać do herbaty jeszcze więcej zdrowych związków, to mamy całkiem sporo możliwości. Po co warto sięgnąć?
Coś dla osłody
Dla wielu wielbicieli ziołowych aromatów, a do takich zaliczymy smak herbaty konopnej, ich słodzenie to prawdziwa zbrodnia. Z drugiej strony jest grupa, która i do ziół dodaje nieco cukru. Jeśli zaliczamy się do wielbicieli słodyczy, to, zamiast cukru możemy wykorzystać syrop z agawy albo jeszcze lepiej miód. Ten ostatni jest szczególnie polecany w sezonie jesienno-zimowym, kiedy trzeba zadbać o odporność. Herbata zyska słodki i owocowy smak, kiedy doda się do niej konfitury.
Aromatyczne przyprawy
Po przyprawy warto sięgnąć nie tylko podczas gotowania, ale także do różnych naparów. Nie tylko dodadzą pikantności i unikatowych nut, ale część z nich działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, wspiera trawienie i pracę układu odpornościowego. Wypróbujmy dodatek imbiru, cynamonu, kurkumy, pieprzu. Zimą zasmakuje nam też wanilia i goździki.
Orzeźwiający smak owoców
Ciekawym dodatkiem są suszone owoce. W zależności od tego, po które sięgniemy, mają inne witaminy i minerały. Obecność owoców nadaje lekkości i orzeźwienia. Do herbaty konopnej możemy dorzucić pomarańczę, żurawinę, maliny, jabłka, aronię, jagody goji.
Herbata z kwiatami
Do herbaty możemy dodać także świeże lub suszone płatki niektórych kwiatów. Odpowiednie będą lawenda, nagietek, hibiskus i róża.
Możliwości urozmaicenia smaków herbaty, nie tylko konopnej, jest, jak widać całkiem sporo. Poza tym możemy testować różne kompozycje składników i w jednej szklance umieścić płatki kwiatów, przyprawy i owoce. Dzięki temu za każdym razem nasza herbata może smakować zupełnie inaczej.