Regularne jedzenie odpowiednio skomponowanych posiłków wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie. Niestety, wiele osób odżywia się w biegu, często pomija posiłki, a w pracy czy szkole sięga po niezdrowe przekąski. Posiłkiem, o którym wiele osób zapomina, jest drugie śniadanie. To duży błąd, który powoduje problemy zdrowotne i brak energii. Co można wziąć do szkoły lub pracy oprócz zwykłych kanapek?
Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?
Drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, który ułatwia funkcjonowanie w ciągu całego dnia. Powinno być spożywane nie tylko przez dzieci, ale również przez dorosłych, którzy spędzają wiele godzin w pracy. Pomijanie tego posiłku powoduje, że nauka i praca są mniej efektywne. Wartościowe drugie śniadanie pomaga się skoncentrować, ułatwia myślenie i dodaje energii. Wbrew czasem spotykanym opiniom śniadanie nie powoduje tycia, a sprzyja zachowaniu dobrej wagi. Regularne jedzenie zapobiega objadaniu się, hamuje napady wilczego głodu. Osoby, które sięgają po zdrowy, pełnowartościowy posiłek, rzadziej jedzą przekąski, które są źródłem tzw. pustych kalorii. Drugie śniadanie pomaga zachować regularność posiłków, a to ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Zapobiega nagłej hipoglikemii poposiłkowej, nagłym wzrostom stężenia glukozy, chorobom układu krwionośnego, problemom metabolicznym oraz zaburzeniom gospodarki hormonalnej. Nie można zapomnieć również o dobroczynnym wpływie drugiego śniadania na samopoczucie. Przysłowie mówi, że człowiek głodny to człowiek zły. Dużo w tym prawdy, ponieważ długa przerwa w jedzeniu może powodować zły nastrój, bóle głowy, podenerwowanie, ogólne zniechęcenie do działania.
Osoby, które nie mają czasu na przyrządzanie samodzielnych posiłków, a chcą jeść regularnie i odpowiednio często, mogą zdecydować się na catering dietetyczny w Krakowie. Firma cateringowa dostarcza całodzienne zestawy zdrowych i smacznych posiłków. Taką dietę można dostosować do swoich upodobań, wieku, stylu życia oraz stanu zdrowia. Jeśli wolisz samodzielnie szykować wyposażenie do pracy lub szkoły, przeczytaj ponżej, z czego powinno się składać idealne zdrowe śniadanie.
Co jeść na drugie śniadanie?
Drugie śniadanie powinno być bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze, m.in. węglowodany i białka. Specjaliści uważają, że powinno dostarczać ok. 10–15 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Najwięcej osób zjada na drugie śniadanie drożdżówkę lub kanapkę. W takim wypadku warto zadbać, aby kanapki były zrobione z pełnoziarnistego chleba, z chudą wędliną, rybą, serem lub jajkiem, wzbogacone o kiełki i warzywa. Ale kanapki to oczywiście nie wszystko, co można zabrać do szkoły czy pracy. Jest wiele dań, które można szybko przygotować i dostarczyć organizmowi wszystko, co niezbędne.
Dobrą alternatywą do kanapek jest tortilla. Można dodać do niej wędlinę, żółty ser, łososia, sałatę, ogórka i cieszyć się pysznym, wartościowym posiłkiem. W domu można zrobić zdrowe sałatki np. z kaszą lub makaronem, chudym mięsem i warzywami. Wystarczy zapakować je do pojemniczka, polać sosem na bazie oliwy lub jogurtu i pyszny posiłek gotowy. Niezastąpiona i szybka w przygotowaniu jest owsianka. W zależności od gustu można dodać do niej sezonowe owoce np. banany, borówki, jabłka, przygotować na mleku lub wodzie. Owsiankę można wzbogacić, dodając do niej orzechy lub nasiona np. pestki dyni czy słonecznik, które są bogate w zdrowe kwasy nienasycone omega-3. Aby urozmaicić dietę, można również przygotować placki owsiane czy bananowe, a także domowe wypieki np. babeczki czy ciasto marchewkowe. Są zdrowe, pyszne i na długo dostarczają energii. Kolejną opcją posiłku na drugie śniadanie jest sałatka owocowa z orzechami i pestkami. Jest sycząca, zdrowa, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut. W pracy czy szkole można zjeść również serek wiejski z warzywami lub naturalny jogurt z ulubionymi dodatkami. Dobrym pomysłem jest również smoothie, które można przyrządzić na bazie wody, mleka roślinnego lub schłodzonej zielonej herbaty. Zmiksowane owoce dodadzą energii na kolejne godziny pracy.