Najlepsze dodatki do herbaty konopnej dla pełnego smaku

Jesień to czas, kiedy coraz chętniej sięgamy po gorące napoje. Ci, którzy uwielbiają herbatę, ale są otwarci na nowe smaki, powinni wziąć pod uwagę herbatę konopną. Ma oryginalny smak, a przy tym jej picie może nieść za sobą pozytywne skutki dla zdrowia.

Im większa jest wiedza na temat konopi, tym bardziej produkty konopne zyskują na popularności. Jednak ich skład i właściwości będą inne, a czego spodziewać się po herbacie konopnej i jak dodatkowo można wzbogacić jej smak?

Kilka słów o herbacie konopnej

Herbata konopna jest z suszu konopnego. Nie ma w niej CBD, nawet jeśli producent herbaty napisał inaczej. Jest za to inny związek – kwasowa forma CBD, czyli CBDa. W CBD przekształca się tylko w procesie dekarboksylacji. Dzięki zawartości CBDa, herbata konopna wykazuje właściwości uspakajające, relaksujące i przeciwwymiotne, więc może być świetną alternatywą dla melisy, mięty czy rumianku.

Prawidłowe przygotowanie

Jeśli regularnie pijemy zioła, wiemy, że znaczący jest czas parzenia. Nie inaczej jest w tym przypadku. Herbaty konopnej nie możemy parzyć zbyt długo. Stężenie CBDa jest najwyższe, kiedy parzy się ją około 5 minut. Po tym czasie jego poziom zaczyna spadać.

Czym wzbogacić smak herbaty?

Herbata konopna jest dość oryginalna w smaku i z pewnością warto zacząć od przygotowania naparu bez żadnych dodatków. Jeśli jednak z czasem będziemy chcieli urozmaicić aromaty lub dodać do herbaty jeszcze więcej zdrowych związków, to mamy całkiem sporo możliwości. Po co warto sięgnąć?

Coś dla osłody

Dla wielu wielbicieli ziołowych aromatów, a do takich zaliczymy smak herbaty konopnej, ich słodzenie to prawdziwa zbrodnia. Z drugiej strony jest grupa, która i do ziół dodaje nieco cukru. Jeśli zaliczamy się do wielbicieli słodyczy, to, zamiast cukru możemy wykorzystać syrop z agawy albo jeszcze lepiej miód. Ten ostatni jest szczególnie polecany w sezonie jesienno-zimowym, kiedy trzeba zadbać o odporność. Herbata zyska słodki i owocowy smak, kiedy doda się do niej konfitury.

Aromatyczne przyprawy

Po przyprawy warto sięgnąć nie tylko podczas gotowania, ale także do różnych naparów. Nie tylko dodadzą pikantności i unikatowych nut, ale część z nich działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, wspiera trawienie i pracę układu odpornościowego. Wypróbujmy dodatek imbiru, cynamonu, kurkumy, pieprzu. Zimą zasmakuje nam też wanilia i goździki.

Orzeźwiający smak owoców

Ciekawym dodatkiem są suszone owoce. W zależności od tego, po które sięgniemy, mają inne witaminy i minerały. Obecność owoców nadaje lekkości i orzeźwienia. Do herbaty konopnej możemy dorzucić pomarańczę, żurawinę, maliny, jabłka, aronię, jagody goji.

Herbata z kwiatami

Do herbaty możemy dodać także świeże lub suszone płatki niektórych kwiatów. Odpowiednie będą lawenda, nagietek, hibiskus i róża.

Możliwości urozmaicenia smaków herbaty, nie tylko konopnej, jest, jak widać całkiem sporo. Poza tym możemy testować różne kompozycje składników i w jednej szklance umieścić płatki kwiatów, przyprawy i owoce. Dzięki temu za każdym razem nasza herbata może smakować zupełnie inaczej.

Dodaj komentarz