Kilkudziesięciu wystawców żywności tradycyjnej i regionalnej, a także produktów zdrowotnych zaprasza w ten weekend, 16 i 17 września, na teren przed Dworkiem Uniwersytetu Rolniczego przy ul. Balickiej 253 w Krakowie. Wśród oferowanych produktów znajdą się przede wszystkim soki tłoczone na miejscu ze świeżych owoców i warzyw, różnorodne sery, miody i produkty pszczele, ale także regionalne lody czy wyśmienite wina. To tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na gości IX Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z URK” oraz XXV Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej.
Bogactwo smaku i aromatu to jednak nie jedyna zaleta tych wydarzeń. Odwiedzający kampus Uniwersytetu Rolniczego mają również okazję zapoznać się z ofertami agroturystycznymi reprezentowanymi przez lokalne gospodarstwa. Dodatkowo, organizatorzy przygotowali szereg atrakcji dla całej rodziny – od pokazów kulinarnych po animacje dla najmłodszych.
Na stoiskach znajdziemy szerokie spektrum produktów żywnościowych: od miodów po wyroby mięsne, wędliny, wielorakie gatunki serów, octy, oleje, musztardy, suplementy diety, oraz różnorodne pierogi. Wśród owoców królują jabłka i gruszki, a dla smakoszy pieczywa przygotowano chleb na zakwasie. Na miejscu będzie można spróbować również oryginalnych dań regionalnych i lodów o nietypowych smakach. Dla miłośników ziół przygotowano lawendę lekarską.